Brownie van zoete-aardappel

Deze glutenvrije brownie op basis van zoete-aardappel is net zo smeuïg als een gewone brownie, maar met minder vet en suiker. Guilt-free snoepen! Bovendien smaakt hij ook heerlijk naar chocola ♥♥♥. Ik heb het recept gevonden in Powerfood van Rens Kroes en heb ietsje minder dadels gebruikt want ik vond het zoet genoeg. Ook wat stemgember toegevoegd omdat ik dat erg lekker vind, maar je kunt het ook weglaten als je wilt. Zeker eens uitproberen, bij mij thuis valt hij goed in de smaak.

Brownie van zoete-aardappel

Bakvorm: ca. 15x25 cm.
:
:

Ingrediënten

  • 400 gr zoete-aardappel
  • 60 gr ongebrande hazelnoten
  • 40 gr boekweitmeel
  • 5 el cacao poeder
  • 1 bolletje stemgember
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl kaneel
  • 130 gr ontpitte dadels
  • snufje zeezout
  • Voor de topping eventueel wat pure chocolade, kokos of pistachenootjes, frambozen...

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Schil de zoete-aardappel (ruim 400 gr) en snij ze in de lengte doormidden, bestrijk ze met kokosolie en zet ze 20 min. in de oven
  3. Doe de hazelnoten in de mengbeker en hak tot meel 10 sec/snelheid 8 à 9 en zet apart
  4. Snij de afgekoelde zoete-aardappel in stukken en maal in de mengbeker 5 sec/snelheid 5, spatel alles naar beneden
  5. Voeg de dadels in stukjes toe en maal 10 sec/snelheid 5, spatel alles naar beneden en maal nog eens 10 sec/snelheid 5
  6. Voeg hazelnootmeel, boekweitmeel, cacao-poeder, stemgember, vanillepoeder, kaneel en snufje zeezout toe en en mix 20 sec/linksdraaiend/snelheid 4
  7. Leg een stuk bakpapier in de bakvorm, schep het deeg erin en maak de bovenkant plat met een spatel. Zet 30 minuten in de oven op 180°C. Prik met een satéprikker in het deeg om te controleren of de brownie gaar is. Laten afkoelen voor dat je gaat snijden.

Serveertip

Smelt wat pure chocolade in de Thermomix op 50°C/snelheid 3. Verdeel dit over de afgekoelde brownie en strooi er naar eigen smaak wat frambozen of kokos of pistache nootjes overheen...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!