Focaccia

Focaccia is een Italiaans plat brood dat je met heel veel kunt combineren zoals tapas, frisse salade, soep, bbq enz… Je kunt het helemaal kruiden naar je eigen zin, met of zonder knoflook, zongedroogde tomaatjes, olijfjes, oregano, rozemarijn, thijm. Ook in het bloem kan je variëren met witte brood bloem, speltbloem of een combinatie met beetje frans krokant voor een hardere korst. Ik maak hem iedere keer anders naar mijn voorkeur op dat moment. Het deeg is supersnel gemaakt in de Thermomix, wel even tijd voor het rijzen inplannen.

Focaccia

Bakvorm : ca. 35 x 20 cm.
:
:

Ingrediënten

  • 600 gr bloem (wit broodbloem, speltbloem)
  • 400 gr water (koud uit de kraan)
  • 40 gr olijfolie + extra voor invetten
  • 2 tl gedroogde gist
  • 2 tl zeezout
  • 25 gr zongedroogde tomaatjes (half zongedroogde vind ik het lekkerst)
  • 1 el kruiden, mix van bijvoorbeeld thijm, salie, oregano, rozemarijn
  • 1 takje verse rozemarijn
  • grof zeezout

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem, water, olijfolie, gist en zout in de mengbeker en mix 6 sec/snelheid 6
  2. Kneed 4 minuten op de deegfunctie en voeg tijdens de laatste 30 seconden de zongedroogde tomaten en kruidenmix toe
  3. Doe het deeg in een ingevette kom, leg er een schone theedoek over en laat het 2 uur rijzen op een warme plek
  4. Verwarm de oven voor op 220ºC en vet de bakvorm in met ruim olijfolie
  5. Doe het deeg in de bakvorm, verspreid het met vochtige handen en maak er wat putjes in. Smeer de bovenkant in met wat olijfolie en strooi er grof zeezout en verse rozemarijn over
  6. Bak het brood 25 minuten op 220ºC en laat een 15 minuten afkoelen alvorens te snijden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!