Frisse quinoa salade

Frisse quinoa salade met groene asperges, courgette en grapefruit. Een pittige dressing met knoflook, gember en munt maakt het geheel af. Een lekkere, voedzame én gezonde salade voor de lunch, het diner of als bijgerecht.

Frisse quinoa salade

Aantal personen: 2 als hoofdgerecht
Voor meer als bijgerecht:
:

Ingrediënten

  • Voor de quinoa:
  • 170 gr quinoa
  • 1000 gr water
  • 1 blokje groentenbouillon of zelfgemaakte groentenbouillonpasta
  • Voor de groenten:
  • 250 gr groene asperges gewassen en gesneden in stukjes van 3 cm
  • 200 gr courgette in plakjes gesneden
  • 500 gr water
  • Bak met koud water en ijsklontjes om de asperges te koelen
  • Voor de dressing:
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bosuitjes gewassen en in de helft gesneden
  • sap van 1/2 citroen
  • 30 gr olijfolie (extra-vierge)
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl chia zaadjes
  • 1 tl honing
  • zout en peper
  • Voor de afwerking:
  • 1 pink grapefruit in partjes
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el zonnebloempitten
  • handje verse muntblaadjes

Bereidingswijze

  1. Spoel de quinoa en zet het onder water voor 30 minuten
  2. Doe het water en de groentenbouillon in de mengbeker, plaats de quinoa in het stoommandje in de mengbeker en kook 15 min/100ºC/snelheid 2
  3. Was en snij ondertussen de groene asperges en de courgettes. Plaats de asperges in de onderste Varoma tray en de courgettes in de bovenste.
  4. Als de quinoa gekookt is, verwijder het stoommandje met behulp van de spatel, laat even uitlekken, doe dan de quinoa in een grote schaal om af te koelen
  5. Spoel de mengbeker
  6. Doe 500 gr water in de mengbeker en plaats de Varoma met de asperes en courgettes en stoom 11 min/Varoma temperatuur/snelheid 1
  7. Schil en snij ondertussen de gember, bosuitje, knoflook en pers een halve citroen uit
  8. Verwijder de Varomaschaal, doe de asperges in het ijskoude water en zet de courgettes nog even opzij zodat het vocht kan verdampen
  9. Spoel de mengbeker
  10. Doe de gember in de mengbeker (vergeet het maatdopjes niet) en hak 5 sec/snelheid 10 en spatel alles naar beneden
  11. Voeg bosui en knoflook toe en hak 5 sec/snelheid 5 en spatel alles naar beneden
  12. Voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe en mix 10 sec/snelheid 3
  13. Doe de asperges en courgettes in de schaal met quinoa en giet de dressing erover heen
  14. Alles goed mengen en over de borden verdelen
  15. Afwerken met pink grapefruit, pompoenpitten, zonnebloempitten en munt

Serveertip

Ik versier mijn borden graag met eetbare bloemetjes, hier heb ik goudsbloemen gebruikt. Ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook gezond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!