Witlof met knolselderpuree

Witlof in rauwe ham met knolselderpuree en crumble van hazelnoten en peterselie. Dit recept van Pacale Naessens is snel gemaakt met hulp van de Thermomix. Doordat de aardappelen vervangen worden door knolselder krijg je heel wat minder snelle koolhydraten naar binnen en eet je meer groenten. Je kunt de hazelnoten eventueel vervangen door pijnboompitten.

Witlof met knolselderpuree

Aantal personen: 3 à 4
:
:

Ingrediënten

  • 3 à 4 dikke stronkjes witlof
  • 6 à 8 plakjes rauwe ham (bijv. serranoham)
  • 1 knolselder van ca. 700 gram geschild en in stukken van 3 cm.
  • 100 gr groentenbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr hazelnoten (of pijnboompitten)
  • 2 handjes krulpeterselie (enkel de blaadjes)
  • 25 gram olijfolie
  • peper en zeezout

Bereidingswijze

  1. Halveer de stronkjes witlof en draai er een plakje rauwe ham rond. Doe wat boter of kokosvet in een pan en stoof de witlofstronkjes met de ham een 20-tal minuten onder deksel op middelmatig vuur. Na 10 minuten omdraaien.
  2. Mix ondertussen de peterselie, hazelnoten en teentje knoflook in de mengbeker 2 keer 1 seconde op turbo stand en spatel naar beneden
  3. Voeg de olijfolie, peper en zeezout toe en mix 15 seconden/linksdraaiend/snelheid 3 en zet apart
  4. Doe de stukjes knolselder in de mengbeker en mix 5 seconden/snelheid 5
  5. Voeg de groentenbouillon toe en kook 16 minuten/100ºC/snelheid 1
  6. Mix de puree 8 seconden/snelheid 8
  7. Lepel de knolselderpuree op een groot bord en schik er de witlofstonkjes bovenop. Werk af met de notencrumble.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig heerlijke gezonde recepten!